Balogh Zsolt

Alpesi sí
Balogh Zsolt

Balogh Zsolt az első magyar válogatott látássérült síversenyző. Látássérültként született és éli mindennapjait, a mozgás, az aktivitás mindig is természetes része volt az életének.
Síelni már gyermekként megtanult egy kifejezetten látássérült fiatalok számára szervezett svájci sítáborban, és ezt követően is rendszeresen járt külföldi sítáborokba testvérével és barátaival.
A magyar parasí válogatotthoz 2011 januárjában csatlakozott, és ezzel Magyarország első látássérült síversenyzője lett. Ettől kezdve Fábián Attila edző segíti a felkészülésben, aki az első években egyben vezetője is volt a sípályán. A vak vagy gyengénlátó versenyzőket ugyanis minden esetben egy vezető (guide) segíti a pályán való tájékozódásban, aki előre kidolgozott módszerekkel és technikával biztosítja, hogy a látássérült sportoló  balesetmentesen érjen célba, és  valódi verseny tempót mehessen. Ezáltal a síelés már nem egyéni teljesítmény, hanem valódi csapatmunka, amiben minden csapattag maximális odafigyelése és együttműködése nélkülözhetetlen a sikerhez. 2013 tavaszától Bocsi Bence lett a guide-ja, akivel azóta is együtt edzenek és versenyeznek. Bence a hátizsákjában lévő hangszórón keresztül, egy mikrofon segítségével irányítja Zsoltot és megy elől.  Az elmúlt több mint négy év elegendő idő volt a maximális összeszokásra, ma már mind a pályán, mind a hétköznapokban félszavakból is értik egymást és ismerik egymás gondolatait is, ami biztos alapot ad a közös munkához és az ehhez szükséges feltétlen bizalomhoz.

Legjelentősebb versenyeredményeik:

2017. február - Szlovénia, Kranjskagora Európa kupa, szlalom: 4. helyezés

2017. február - Szlovénia, Kranjskagora Európa kupa, óriás lesiklás: 5. helyezés

2017. január - Olaszország, Tarvisio világbajnokság, szlalom: 7. helyezés

2017. január - Olaszország, Tarvisio világbajnokság, óriás lesiklás: 9. helyezés

2016. március - Franciaország, Pra Loup, Ipcas óriás lesiklás: 2. helyezés

2016. március - Franciaország, Pra Loup, Ipcas szlalom: 2. helyezés

2016. március - Franciaország, Pra Loup, Ipcas super G: 2. Helyezés

2015. november - Hollandia, Landgraaf, Ipcas szlalom: 4. Helyezés

2014. március - Franciaország, Auron, Ipcas óriás lesiklás: 2. Helyezés

2014. március - Franciaország, Auron, Ipcas szlalom: 2. Helyezés

2013. január - Ausztria, Rinn, Ipcas szlalom: 2. helyezés

A 2016-2017-es szezonban sikerült olyan versenyeredményeket elérniük, amivel kvalifikálták magukat a 2018-as téli paralimpiára. A kvalifikáció megszerzésével Zsoltnak egy régi álma válhat valóra: első magyar látássérültként vehet részt a parasíelők legnagyobb szabású megmérettetésén.
Zsolt a síelés mellett szívesen kerékpározik is, amit látássérültként szintén segítővel, tandemkerékpárral tesz. A Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének tagja és önkéntese, mely minőségében részt vett az 1. országos parasí bajnokság, az 1. országos parakerékpáros bajnokság, valamint a látássérültek műanyagpályás síedzéseinek megszervezésében és elindításában is.