Menüpontok

A Magyar Parasport Napjának története

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

Az Országgyűlés a december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) nyerték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

2018. február 22-ét, az első Magyar Parasport Napját (MPN2018) szeretnénk méltóan, érdekesen és emlékezetesen megszervezni. Minden megyeszékhely egy-egy iskolájában sporteseményeket, Budapesten pedig nemzetközi konferenciát szervezünk. Az iskolai programokat a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének koordinálásában és együttműködésével szerveztük. 

Az iskolai felhívásunkat és a programot itt olvashatja: http://www.hparalimpia.hu/iskolai-programok-felhivas

A 2018. február 22-i nemzetközi V4-es konferencia programját itt találja:

http://www.hparalimpia.hu/nemzetkozi-konferencia-program

A Lehetetlen Határán c. dokumentum filmet és a fogyatékos sportágakat bemutató kiadványunkat innen töltheti le: http://www.hparalimpia.hu/letoltheto-kiadvanyok-es-film

A 2018. február 22-i, elsőként szervezett Magyar Parasport Napjának nagykövetei: 

Varga Katalin kajakozó, KL2 sérültségi parasport kategóriában versenyzik.

Ahogyan ő látja: "Véleményem szerint van, akinek a lehetőség is probléma, és van, akinek a probléma is lehetőség. Én a balesetem következtében megtapasztalhattam mindkét nézőpontot, azonban eldöntöttem, hogy az utóbbi szerint fogok élni. A sport sokkal többet adott mint reméltem, élményeket, önismeretet, közösséget és jókedvet! Ugye neked sincs több kifogásod? Sportolni jó, sportolni élmény, sportolj velem!"

 

 

 

 

 

 

 

Benedek Dalma olimpikon kajakozó, világ-és Európa bajnok

Benedek Dalma kajakozó vagyok. Több, mint tíz évig voltam a magyar válogatott tagja, Aktív pályafutásom alatt betekintést nyerhettem a fogyatékkal élő sportolók világába. Láttam őket edzeni, küzdeni, boldogan ünnepelni a dobogón, vagy éppen egy vesztes csata után szomorkodni. Rájöttem, hogy attól, hogy valaki kerekesszékben ül, még élhet teljes életet. Szeretném, ha mások is olyan szemmel néznének a fogyatékkal élőkre mint én. A sport közel hoz, a sport összeköt. Ismerjük meg egymást, bontsuk le a falakat!

 

Következő események