Menüpontok

Sajtóanyagok, sajtóháttér

Sajtóháttér

Magyar Parasport Napja

2018. február 22.

Interjúkért, sajtókommunikáció ügyében kérjük keresse: 

Szerencsi Éva

kommunikációs igazgató

Magyar Paralimpiai Bizottság

mobil: +36/30-584-7476

email: media@hparalimpia.hu

www.hparalimpia.hu

facebook: Magyar Paralimpiai Csapat/Magyar Paralimpiai Bizottság

instagram: Magyar Paralimpiai Csapat

 

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

Az Országgyűlés a december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) nyerték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

2018. február 22-ét, az első Magyar Parasport Napját (MPN2018) szeretnénk méltóan, érdekesen és emlékezetesen megszervezni. Minden megyeszékhely egy-egy iskolájában sporteseményeket, Budapesten pedig nemzetközi konferenciát szervezünk. Az iskolai programokat a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének koordinálásában és együttműködésével szerveztük.

Az iskolai program leírása:

Felhívást intéztünk minden magyar közoktatási intézményhez, hogy csatlakozzanak a „Lélekmozgató” szlogennel összefoglalt programsorozatunkhoz. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. Hiszünk abban, hogy a sport nyelvezetével, a parasportok kipróbálásával közelebb kerül majd egymáshoz az épek többségi és a fogyatékosok kisebbségi társadalma.

Készítettünk egy kiadványt, amely letölthető és elérhető a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), weboldaláról, illetve elküldtük segítségnek a rendhagyó testnevelés órák szervezési segédleteként. A kiadványt a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSSZ) közösen állította össze. A kiadványban bemutatjuk a fogyatékosok egyes sportágait, útmutatást adunk egy izgalmas testnevelés órához, vagy a szabadidő eltöltéshez.

Szintén a pedagógusok és az oktatási intézmények figyelmébe ajánlottuk és tettük elérhetővé, letölthetővé a „Lehetetlen határán” c. dokumentumfilmet, amely öt sikeres magyar parasportoló (Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta paralimpiai bajnok úszók, Dani Gyöngyi paralimpiai ezüst-és bronzérmes vívó, Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívó) élettörténetén keresztül mutatja be a haza parasport fejlődését. Bízunk benne, az osztályfőnöki óra keretében megnézhető film sok beszélgetést és közös gondolkodást indikál majd a tanórákon.

Hazánk 19 megyéjéből, kiválasztottunk 19 oktatási intézményt, ahol a megye fogyatékos sportolóival közösen, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület egész napos bemutató foglalkozásokat, testnevelés órákat szervez. A 19 kiválasztott iskola elérhetőségeit, és résztvevő sportolók neveit a mellékletben találja!

Paralimpiai fotókiállítás: 

Tavalyi évben Bécsben, az EUNIC Austria, a Vienna Insurance Group, az Osztrák és a Szlovák Paralimpiai Bizottság, 7 ország fotósainak a paralimpiákon készült fotóiból szerveztek kiállítást. A közel 90 képből álló kiállítás képei közé beválogatták a riói paralimpián, a Magyar Paralimpiai Csapatot fotózó Hoffer Szilvi (MPB) és Koszticsák Szilárd (MTI) fotóit is.  Az országok között vándorló kiállítást a Várkert Bazárban díjmentesen tekinthette meg mindenki.

Parasport konferencia a V4-es országok szakembereinek részvételével

A Magyar Parasport Napján arra is hangsúlyt helyeztünk, hogy a sportszakembereknek és az üzleti világnak is bebizonyítsuk; a világ parasportja óriási fejlődésen megy keresztül, és a parasport is lehet üzlet. Olyan előadásokat, előadókat hívtunk, akikért eddig a magyar szakemberek utaztak külföldre. A Várkert Bazárban kerekasztal beszélgetésekkel, hazai és külföldi startupokkal járjuk körbe a kérdést, hol tart jelenleg és milyen irányban kell fejlődnie Európának és hazánknak ezen a különleges sportszakmai területen. Budapestre érkezik aznap a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke Andrew Parsons, leköszönt elnöke Sir Philip Craven, az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) elnöke Ratko Kovacic, aki egyben a Horvát Paralimpiai Bizottság elnöke. A konferencia előadói paralimpiai bajnokok, állami vezetők, üzletemberek, egészségügyi szaktekintélyek, a moderátorok szintén a sporthoz kötődő elismert és ismert hazai hírességek. A Várkert Bazárban a konferencia 10.00-16.00 óráig tart, a részletes programot később küldjük ki.

Gálavacsora a Magyar Paralimpiai Bizottság 20 éves megalakulásának alkalmából

A Magyar Paralimpiai Bizottságot (MPB) 1997. szeptember 13-án alapították meg a hazai fogyatékos sporttal foglalkozó sportszövetségek, a mozgáskorlátozott, a látássérült és az értelmi fogyatékos paralimpiai sportolók érdekében.  Első elnöke dr. Galántai Ambrus volt. A magyar parasportolók 1972 – óta indulnak paralimpiai játékokon, 2018-ig összesen 144 érmet nyertek hazánknak. A bizottság jelenleg közel 30 sportág hazai és nemzetközi versenyeire segíti a parasportolók felkészülését, és nyeri el sorra a hazai rendezésű világversenyek szervezési jogát. A Magyar Paralimpiai Bizottság a 2016. december 12-i nyilvános közgyűlésén, a sporttörvény 2016-os módosításának megfelelően módosította az alapszabályát és köztestületté alakult. Az MPB jelenlegi elnöke, az MPB közgyűlésének 2015. július 6-i szavazásán megválasztott és a 2016. december 12-i szavazásán újraválasztott Szabó László. A 20 éves évforduló alkalmából az MPB átadja saját kitüntetéseit, díjait, Málnai István –díj az edzői díj, Halassy Olivér díj –a paralimpiai bajnokok elismerése, Plesa István díj a sportegészségügyi szakemberek díja, és a Paralimpiai Láng díj, a hazai parasportot kiemelkedő módon támogató intézmény, vagy személy díja. A vacsorán Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a magyar állam nevében kitünteti munkájáért Sir Philip Cravent, az IPC leköszönt elnökét.

A Magyar Parasport Napjának nagykövetei: Varga Katalin kerekesszékes paralimpikon, kajakozó és Benedek Dalma világ-és Európa-bajnok olimpikon kajakozó

 

Február 22., a Magyar Parasport Napja rendezvénysorozat időrendi forgatókönyve

1) 2018. február 8. 10.00 óra beharangozó sajtótájékoztató

Helyszín: Mozgásjavító Intézmény tornaterme (Budapest, Mexikói út 60. 1145)

Résztvevők: Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító Intézmény intézményvezetője, Varga Katalin paralimpikon kajakozó, Benedek Dalma olimpiaikon, világ és Európa-bajnok kajakozó, Kovács Kálmán testnevelés tanár, volt magyar válogatott labdarúgó, az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokság résztvevője.

A beharangozó sajtótájékoztató helyszíne ikonikus, hiszen ezen intézmény falai között alakult meg 1970. február 22-én a Halassy Olivér Mozgásgátoltak Sport Clubja, a Magyar Parasport Napjának választott szimbolikus dátumán. A sajtótájékoztató kedvéért egy bemutató tornaórán az intézmény mozgáskorlátozott diákjai megmutatják, hogyan fog zajlani február 22-én több száz oktatási intézményben a rendhagyó testnevelés óra, és bemutatásra kerülnek a programok, információk.

2) 2018. február 8-22. interjúk, stúdióbeszélgetések lehetősége a Magyar Parasport Napjáról és a március 6-án kezdődő téli paralimpiai játékokról

Hívható nyilatkozók:

Szabó László elnök

Varga Katalin kajakozó

Benedek Dalma kajakozó

A Téli paralimpiára kijutott magyar sportolók:

Balogh Zsolt vak síelő és Bocsi Bence guide, Lőrincz Krisztina sífutás és biatlon (kerekesszékes sportoló)

3) 2018. február 16-18. Kerekesszékes Vívó Világkupa Eger, Hotel Eger&Park

A hazai rendezésű vívó világkupán a kiváló paralimpiai érmes és világbajnok hazai vívói mellett, közel 20 ország vívói vesznek részt. Mivel Eger az egyike a 19 kiválasztott megyeszékhelynek, ahol február 22-én a Magyar Parasport Napja alkalmából bemutató foglalkozást szervezünk, így a vívó világkupával 4egybekötve tervezzük az újabb beharangozó esemény promóciót.

Résztvevők: Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott, Habis László, Eger város polgármestere, Rázsi Botond, a Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Tagiskolájának igazgatója

4) 2018. február 20. Székesfehérvár

Székesfehérváron példaértékű az érzékenyítés mind az oktatási intézmények, mind az önkormányzat részéről. A sajtótájékoztatón bemutatásra kerül az önkormányzat székesfehérvári érzékenyítő programja, a helyszínt még pontosítjuk.

Résztvevők: Cser-Palkovics András polgármester, Szabó László elnök (MPB), Lengyel Zsófia parasportoló, Varga Katalin paralimpikon kajakozó, Benedek Dalma olimpikon, világ és Európa-bajnok kajakos.

 

 

5) 2018. február 22. A Magyar Parasport Napja

9.00: az Olimpiai Parkban Budapesten koszorúzás az elhunyt paralimpiai bajnokok emléke előtt, ezzel indul a Magyar Parasport Napja.

Résztvevők: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerület Belváros-Lipótváros polgármestere, Hollik István országgyűlési képviselő, Szabó László, az MPB elnöke, Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Varga Katalin kajakozó, Kökény Roland kajakozó

9.00-16.00: körkapcsolás lehetősége a 19 megye 19 iskolájába, interjú az ott résztvevő parasportolóval, diákokkal, pedagógusokkal

9.00-16.00: Nemzetközi Konferencia a Várkert Bazárban

15.30-16.30: interjúkészítés lehetősége Andrew Parsons IPC elnökkel, a Várkert Bazárban

19.00: MPB gálavacsora, interjúkészítés lehetősége Balog Zoltán miniszter úrral, a nap összefoglalása

Február 22-én ajánlott nyilatkozók a Várkert Bazárban:

9.00-13.00

Plenáris nyitóbeszéd állami vezetője (későbbiekben pontosítjuk)

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár

Szabó László, az MPB elnöke

Sir Philip Craven leköszönt IPC elnök

Ratko Kovacic, az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) elnöke, és a Horvát Paralimpiai Bizottság elnöke

Szekeres Pál miniszteri biztos, kétszeres paralimpiai bajnok, az IWAS Kerekesszékes Vívás elnöke

Sors Tamás kétszeres paralimpiai bajnok úszó

Soós Csaba, a paraúszók és a Magyar Úszó Szövetség szövetségi kapitánya

Lukasz Szeliga, Lengyel Paralimpiai Bizottság elnöke

Ondrej Sejpka, Cseh Paralimpiai Bizottság elnöke

dr. Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének (AISP) Felügyelő Bizottságának tagja

Dr. Bejek Zoltán nemzetközi klasszifikátor, belgyógyász, a magyar paralimpiai csapat csapatorvosa

Lukoviczki Réka blogger, robotlány

 

14.00-16.00

Startupok, gyártók a fogyatékos mozgástérben:

VARINEX Informatikai Zrt.

Now Technologies Zrt.

Route4u applikáció

Rehab Zrt.

 

előadók:

Dr. Bejek Zoltán, Egyetemi adjunktus, ortopéd szakorvos, IPC klasszifikátor

Lukoviczki Réka, blogger (Robotlány)

 

19.00

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere

egykori és aktív parasportolók, legendás paralimpiai bajnokok

 

A nyilatkozók személye a végleges program kialakítása miatt változhat!

 

A Magyar Parasport Napjával kapcsolatos mindennemű interjú és forgatási igényét és további háttér információkért kérjük, forduljon az alábbi kontaktjainkhoz:

 

Szerencsi Éva

kommunikációs igazgató

Magyar Paralimpiai Bizottság

mobil: +36/30-584-7476

email: media@hparalimpia.hu

www.hparalimpia.hu

facebook: Magyar Paralimpiai Csapat/Magyar Paralimpiai Bizottság

instagram: Magyar Paralimpiai Csapat

 

Koós-Lukács Tímea

kommunikációs igazgató

Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége

mobil: +3630/221161

email: kommunikacio@fodisz.hu

Vas Anna

program koordinátor

Magyar Parasport Napja

mobil:+36/702204345

email: anna.vas@hparalimpia.hu

 

A Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület szervezeteinek közreműködésével szervezett iskolai programok elérhetősége, listája

 

Baranya megye:

Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola (Kozármisleny, Alkotmány tér 53, 7761)

sportoló: Konkoly Zsófia paralimpiai bronzérmes úszó

kontakt: Bognár Miklós email: bognar.mikloskornel@gmail.com tel: +36/70-370-47-47

 

Bács-Kiskun megye:

Kecskeméti Piarista Gimnázium (6000 Kecskemét, Piaristák tere 5.)

sportoló: Sztanó György, paraerőemelés

kontakt: Bányásziné Lukács Margit email: maargooster@gmail.com tel: +36/70-370-47-45

 

Békés megye:  

Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (5600 Békéscsaba, Szeberényi tér 2.)          

sportoló: WATCHOU KOUOKAM SEDRIC ROUSSE para erőemelés

kontakt: Mihályi István email: fbs.sport@gmail.com tel: +36/20-534-2533

 

Borsod megye:

Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola (3535 Miskolc, Tóth Árpád u. 12.)

sportoló: Adámi Zsanett paralimpikon úszó

kontakt: Nemes Zsolt email: zsgynemes1@gmail.comtel: +36/70541-60-85

 

Csongrád megye: 

Deák Ferenc Gimnázium (6723 Szeged, József Attila sgt. 118-120.)

sportoló: Major Endre paralimpikon asztaliteniszező

kontakt: Megyeri Attila email: megyeriattila1@yahoo.com tel: +36/70-372-26-68           

 

Fejér megye:

Bory Jenő Általános Iskola (8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 41.)

sportoló:  Lengyel Zsófia parasportoló, kerékpáros

kontakt:  Oszlánczi Adrienn email: ada@szabadviz.hu tel: +36/70-370-47-38

 

Győr – Moson-Sopron megye:                

Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola (9024 Győr, Kálvária u. 20.)

sportoló: Farkas Attila paralimpikon teniszező

kontakt: Kertész Tamás               email: siolimpia@gmail.com tel: +36/30 - 222-64-72                                                                                     

Hajdú –Bihar megye:   

Csapókerti Általános Iskola (4033 Debrecen, Jánosi u. 86.)        

sportoló: Lőrinczi Tibor parasportlövő

kontakt: Moravecz János email: jmoravecz@gmail.com               tel: +36/30 -94-24-615  

 

Heves megye:

Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Tagiskolája (3300 Eger, Vallon u. 2.)

sportoló: Bukta Gábor csörgőlabda                       

kontakt: Besenyei Zsuzsanna email: bezsu70@freemail.hu tel: +36/30 -638-80-49                        

 

Jász - Nagykun Szolnok megye:

Kassai Úti Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (5000 Szolnok, Kassai út 17.)

sportoló: Németh Roland paralimpikon teniszező

kontakt: Auner Zoltán email: fodisz.auner@gmail.com tel: +36/30 -747-40-02                 

 

Komárom-Esztergom megye:

iskola egyeztetés alatt

sportoló: Lévay Petra paratriatlonos

kontakt: Árva János email: arvajano61@gmail.com tel: +36/70-370-47-46                                                         

Nógrád megye:

Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Gagarin Székhelyintézménye (3100 Salgótarján József Attila u. 2.)

sportoló: D. Kiss Zoltán para taekwondo

kontakt: Barna Péter email: barnap49@gmail.com tel: +36/70-370-47-33

                                              

Pest megye:

Simándy József Általános Iskola, Sportiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

(Kistarcsa, Ifjúság tér 3, 2143)

Batthyány Sportiskolai Általános Iskola (2030 Érd, Fácán köz 1.)

sportoló: Ráczkó Gitta paralimpiai bajnok úszó

kontakt: Joó Attila email: attila.joo90@gmail.com tel: 06-70/46-999-54                

 

Somogy megye: 

Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola (7400 Kaposvár, Kanizsai u. 67.) sportoló: Berkes Gergely boccia

kontakt: Kovács Attila   email: kovacsati65@gmail.com tel: +36/70-772-29-54  

 

Szabolcs-Szatmár - Bereg megye:          

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma (4400 Nyíregyháza, Család u. 11.)        

sportoló: Kertész Róbert ülőröplabda

kontakt: Szendrei Ibolya email: ibolyaszendrei51@gmail.com tel: +36/70370-47-41       

 

Tolna megye:

PTE Illyé Gyula Gyakorlóiskola, AMI és Gyakorlóóvoda              (7100 Szekszárd, Mátyás király u. 5.)

sportoló: Iván Bence válogatott paraúszó          

kontakt: Almási Gyöngyvér email: a.gyongyver@freemail.hu tel: +36/30-469-89-80                     

 

Vas megye:                                      

Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola (9700 Szombathely, Bercsényi Miklós u. 1.)

sportoló: Forgács Szabolcs vak focista

kontakt: Rajki Krisztina email: rajkikriszti@gmail.com

 

Veszprém megye:         

Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola             (8200 Veszprém, Victor Hugo u. 28.)

sportoló: Csonka András paralimpiai ezüstérmes asztaliteniszező

kontakt: Németh Ferenc email: kiskati6330@gmail.com tel: 06-70/451-60-87                   

 

Zala megye:      

Kölcsey Ferenc Gimnázium (8900 Zalaegerszeg, Rákóczi Ferenc utca 49-53.)    

sportoló: Zborai Gyula paralimpikon asztaliteniszező

kontakt: Szíver Krisztina email: krisztinasziver@gmail.com tel: +36/30-321-26-20

 

 

Galéria: http://www.hparalimpia.hu/galeria-magyar-parasport-napja-2018-februar-22

 

Következő események