Menüpontok

Csonka András: Ez az egész fejben dől el, rögtön tudtam alkalmazkodni a helyzethez, és készülök tovább a tokiói paralimpiára.

Csonka András, paralimpikon asztaliteniszező, még a vírus kirobbanását megelőzően Spanyolországban paralimpiai kvalifikációs versenyen vett részt, ahol remek eredményeket ért el. Továbbra is magabiztosan készül a 2021-es tokiói paralimpiára. Eddigi felkészüléséről, és a jelenlegi helyzetről Andrissal beszélgettünk.

Te különösen odafigyelsz az egészségedre, mennyire voltak számodra nehezek az elmúlt hetek?
Hasznosan töltöttem az elmúlt időszakot, nem okozott különösebb nehézséget számomra ez a helyzet. Edzésterv alapján végeztem itthon erősítéseket és a mentáltréninget. Amikre eddig nem volt időm itthon azokat el tudtam végezni; könyvet olvastam, online tanfolyamra jelentkeztem.

A mi életünkben ilyen helyzettel még nem találkoztunk, hogyan lehet megoldani ebben az esetben az edzéseket?
Az erősítés része nem volt számomra új helyzet, mindig otthon szoktam elvégezni ezeket a feladatok. Az asztaliteniszezést itthon nem igazán lehetett megoldani, ebben nagy segítségemre volt a mentális tréning, melyet Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus vezetett, papíron játszottam le néhány szettet, vagy pontot. Fejben kellett sok mindent végig gondolnom, ez hatalmas segítség volt szerintem a jövőre nézve.

Még a vírus kirobbanása előtt Costa Bravában voltál, paralimpiai kvalifikációs mérkőzésen, szuper eredményekkel tértél haza, mesélnél kicsit erről a versenyről?
Platja d'Aro csodálatos városában rendezték meg ezt a versenyt, ahol egyedüli magyar versenyzőként indultam el. Rengeteg nemzet jött erre az eseményre, mert értékes pontokat lehetett szerezni a paralimpiára. Egyéniben ezüstérmes, míg csapatban Csejtei Richárddal (Szlovákia) aranyérmet nyertünk. Ezekkel az eredményekkel sikerült nekem a ranglista 11. helyére feljutnom.

Mennyire érintett meg a paralimpia elhalasztása?
Ez az egész fejben dől el, rögtön tudtam alkalmazkodni a helyzethez, és készülök tovább a tokiói paralimpiára. Az április ranglista alapján kijutó helyen vagyok, viszont május végén a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság módosít a kvalifikációs rendszeren, most erre kell koncentrálnom, hogy én is ott lehessek 2021-ben. Costa Bravában elért eredményeim alapján tudjuk már mi az, ami működik, és azok alapján folytatjuk a felkészülést. A paralimpia nem egy sima verseny, szellemileg, valamint lelkileg is ott kell lenni a megfelelő pillanatban.

Mikor térhetsz vissza az asztalitenisz csarnokba?
Május 25-től folytatódhatnak az edzéseim teremben, természetesen az egészségügyi szabályok betartásával. A BVSC csarnokában fogok főleg készülni, illetve alkalmanként az ép asztalitenisz válogatott tagjaival együtt az Ormai László Asztalitenisz Csarnokban is lesznek tréningjeim. Az erőnléti edzéseket négy hetes ciklusokra bontva csináljuk Dr. Rácz Leventével, és ehhez igazítjuk a mentális tréninget Szalóki László és Benyák Andrással, így látjuk, mikor kell több relaxációs gyakorlatot beiktatni. A sportági felkészülést folyamatos terheléssel építjük fel hétről-hétre, ebben Vígh Zsolt, valamint Aranyosi Levente edzőim nyújtanak segítséget. Oda kell figyeli a sérülésekre is, ezeket a sportkórház teljesítmény diagnosztikai részlegén dolgozó Dr. Kovács Péterrel igyekszünk megelőzni.

Mivel sikerült otthon elütnöd az idődet a tanulás, és olvasás mellett?
Kiválasztottam több nemzetközi ellenfelemet, őket elemeztem. A korábbi meccseim felvételeit is előkerestem, megnéztem azokat. Persze lazítottam azért, sétálni mentem a házunkhoz közeli helyekre, illetve napoztam. Gyorsan eltelt ez az időszak, viszont minden sokkal nyugodtabbnak tűnt.