Menüpontok

Hírek

Szvitacs Alexa az első para-asztalitenisz Európa-bajnokságán rögtön aranyérmet szerzett, míg Major Endre és Pálos Péter ezüstérmesként zárt egyéniben Helsingborgban!
2019.09.18.

Szvitacs Alexa az első para-asztalitenisz Európa-bajnokságán rögtön aranyérmet szerzett, míg Major Endre és Pálos Péter ezüstérmesként zárt egyéniben Helsingborgban!

Szvitacs Alexa arany-, Major Endre és Pálos Péter pedig ezüstérmet nyert egyéniben a svédországi Helsingborgban zajló para-asztalitenisz Európa-bajnokságon. A magyar szövetség szerdai tájékoztatása szerint a 9-es kategóriában versenyző Szvitacs Alexa a csoportküzdelmek során ugyan kikapott a lengyel Karolina Pektől, a fináléban azonban csak egyetlen szettet engedett riválisának. A magyar sportoló alig több mint egy éve került kórházba fertőzéses betegséggel, aminek következtében elvesztette a bal alkarját és a lábujjait. A férfiaknál Major Endre az 1-es, Pálos Péter pedig a 11-es kategóriában jutott a döntőbe, mindketten az első kiemelttel szemben maradtak alul. A kontinensviadalon még a csapatversenyeket rendezik meg.
2019.09.18.

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre 2019/2020. tanév I. félév

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek. További információk és jelentkezési lap: http://www.hparalimpia.hu/palyazatok
Hajmási Éva és Mező Boglárka ezüst, Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet nyert a kerekesszékes vívó világbajnokságon!
2019.09.17.

Hajmási Éva és Mező Boglárka ezüst, Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet nyert a kerekesszékes vívó világbajnokságon!

Harmincegy ország 235 versenyzője küzd a koreai világbajnokságon Cshongdzsu városában, a kerekesszékes vívó világbajnokságon az érmekért és a tokiói kvótát jelentő világranglista pontokért. Hajmási Éva tőrben, a verseny első napjain bravúros versenyzéssel ezüstérmet nyert, Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet párbajtőrben. Mező Boglárka szintén ezüstérmet nyert a női kard B kategóriában, egy fantasztikus verseny után.  A verseny szeptember 17-24-ig tart, gratulálunk az érmeseknek és felkészítő edzőiknek! 
Négy érem és két biztos paralimpiai kvóta a magyar úszócsapat eredménye a londoni paraúszó világbajnokságon.
2019.09.16.

Négy érem és két biztos paralimpiai kvóta a magyar úszócsapat eredménye a londoni paraúszó világbajnokságon.

Jól indított a magyar paraúszó válogatott a szeptember 9. és 15. között rendezett londoni paraúszó világbajnokságon, Illés Fanni már az első napon megnyerte a csapat végül egyetlen aranyérmét, és az Európa-bajnoki címe után a világ legjobbja lett 100 méter mellúszásban. Szintén első napon, az újonc Száraz Evelin óriási ováció kíséretében bronzérmet nyert kategóriájában, szintén 100 méter mellúszásban, így a Vasas sportolói első napon két érmet és egy, a világbajnokság első-második helyezettjeinek járó paralimpiai országkvótát is szereztek. Második napon szintén a Szabó Álmos irányításával működő Vasas Paraúszó Szakosztály sportolója, Pap Bianka szerzett érmet a csapatnak, bronzérmet nyert 200 méter vegyesen. Pap Bianka a világbajnokság utolsó előtti napján címvédőként, 100 méter háton mindösszesen egyetlen századdal csúszott le az aranyéremről és nyert ezüstérmet, az ezüstéremmel a második biztos paralimpiai kvótát szerezve Magyarországnak. A világbajnokságon hét magyar sportoló indult, és a nevezések, elért időeredmények alapján mind a hét sportoló, Adámi Zsanett, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence és Tóth Tamás is elérte a szükséges MQS szintidőket, ott lehetnek a tokiói paralimpiai játékokon 2020-ban.
Kiss Péter Pál a világ legnépszerűbb parasportolója augusztusban
2019.09.11.

Kiss Péter Pál a világ legnépszerűbb parasportolója augusztusban

Soha ennyi szavazatot nem kapott még jelölt az IPC hónap sportolója szavazáson! A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) minden hónapban kiválaszt 5 sportolót a világon, akiknek a parasportban nyújtott teljesítménye abban a hónapban rendkívülinek ítéltetett meg. Magyar sportoló most először került az ötök közé.  Augusztusban Kiss Péter Pál, a 16 éves kajakos fiú, aki az Európa-bajnoki címe után a szegedi integrált kajak-kenu világbajnokságon aranyérmet - és a magyar csapatnak a tokiói paralimpiára kvótát szerzett, - maga mögé utasítva rutinos sportolókat, a jelöltek közé került.  Az angol jelölt, a triatlonos Claire Cashmore szintén sok szavazatot kapott, a végére egészen kiéleződött a szavazás állása, mindösszesen 7%-al nyerte Péter a szavazást. Gratulálunk minden jelölt sportolónak, és természetesen Péternek, hiszen abszolút megérdemli, hogy augusztusban a teljesítménye alapján ő legyen a világon a legnépszerűbb parasportoló!  
A londoni paraúszó világbajnokság első napján Illés Fanni világbajnok lett és ezzel az első női úszó kvótát is szerzett az országnak!
2019.09.09.

A londoni paraúszó világbajnokság első napján Illés Fanni világbajnok lett és ezzel az első női úszó kvótát is szerzett az országnak!

A londoni paraúszó világbajnokság első napján Illés Fanni a tavalyi Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is megverte, kategóriájában megnyerte a 100 méteres mellúszást. A szeptember 9-15. között zajló világbajnokságra rekordszámú nevezés érkezett, 80 nemzet 650 sportolója versenyzik a világranglista pontokért, és az első-második helyezetteknek járó kvótákért. Becsey János vezetőedző értékelése szerint Fanni akaratereje példaértékű, hiszen a kevésbé sikeres riói paralimpiai játékok után a Vasas Paraúszó Szakosztályának versenyzője Szabó Álmos edzővel kemény edzésmunkával és elszántsággal bebizonyította, képes a világ legjobbja lenni. A londoni paraúszó világbajnokságon hét magyar sportoló, Adámi Zsanett, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence és Tóth Tamás képviseli Magyarországot.
Új elnöke van a Pánamerikai Paralimpiai Bizottságnak
2019.09.02.

Új elnöke van a Pánamerikai Paralimpiai Bizottságnak

Augusztus 23. és szeptember 1. között rendezték meg a Pánamerikai Paralimpiai Játékokat Limában, amelyen az Amerikai Paralimpiai Bizottság meghívására részt vett Szabó László,a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, és Dányi Anita nemzetközi igazgató. A sportszakmai és sportdiplomáciai út során az Amerikai Paralimpiai Bizottság új elnökével, Mr. Julio César Ávilaval is találkoztak, és személyesen hívták meg Magyarországra. A Pánamerikai Játékokon 16 sportágban mérték össze tudásukat az amerikai kontinens 30 országának sportolói. A játékokon részt vett a Nemzetközi Paralimpiai BIzottság (IPC) elnöke, Andrew Parsons és az IPC vezetőségének tagjai, akikkel szintén jó sportdiplomáciai kapcsolatot tart fent az MPB.
Indul az őszi szezon  para asztalitenszben
2019.09.01.

Indul az őszi szezon para asztalitenszben

A para asztalitenisz válogatott rövid edzőtáborral fejezte be a felkészülést az őszi szezonra. Szeptemberben két verseny is vár rájuk, a jövő héten Csehországban nemzetközi versenyen vesznek részt, szeptember második felében pedig a Para Asztalitenisz Európa-bajnokságra utaznak versenyzőink.
A második legeredményesebb európai csapat volt a magyaroké a Szervátültetettek XXII. Világjátékán!
2019.08.27.

A második legeredményesebb európai csapat volt a magyaroké a Szervátültetettek XXII. Világjátékán!

Az 59 ország részvételével megrendezett játékokon a magyar csapat összesítésben az előkelő 8. helyen végzett Newcastleban. Európai országként egyedül csak a házigazda Egyesült Királyság tudott Magyarország elé kerülni az éremtábla első helyét megszerezve. Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Szervátültetett Csapat tagjai a rendkívül erős mezőnyben, 11 sportágban, 18 arany-, 26 ezüst-, 33 bronzérmet szereztek. Két világcsúcs is született atlétikában: diszkoszvetésben és súlylökésben. A világversenyen több mint 2300 szervátültetett sportoló vett részt.  A hazai csapatot 54 sportoló — 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő átültetett— alkotta, akik 11 sportágban álltak rajthoz, korosztályos bontásban (tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás, asztalitenisz, atlétika, kerékpár, bowling, darts, petanque, röplabda).  A magyar csapat a kezdetek óta az élvonalban szerepel a nemzetek összesített pontversenyében. Szívből gratulálunk a sportolóknak, edzőknek, az orvosi és szervező csapatnak, Berente Judit elnök asszonynak és a MSZSZ vezetőségének, munkatársainak a fantasztikus munkához! Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége fotó: Szekeres Máté MSZSZ
Kiss Péter világbajnok, történelmi aranyérem, az első világbajnoki magyar aranyérem a para kajak sportágban!
2019.08.23.

Kiss Péter világbajnok, történelmi aranyérem, az első világbajnoki magyar aranyérem a para kajak sportágban!

KL1 futamban magabiztosan, 75 szàzaddal verte a nemzetközi mezőnyt! Suba Róbert szintén a döntőbe jutott, és az 5.helyen zàrt. Weisz Róbert szövetségi kapitàny szerint óriàsi dolog, hogy két magyar sportoló is döntős volt és kvótaszerző helyen zàrtak. Mivel egy futamból csak egy kvótàt kaphat egy orszàg, így újabb egy kvótàval bővült a hazai csapat létszàma a tokiói paralimpiàra. A vilàgbajnokunk hatalmas közönség ovàcióval kísérve vehette àt az aranyérmét, a helyszínen a közönség, a szakma, a munkatàrsak, és természetesen a csalàd, baràtok gratulàltak neki megàllàs nélkül.