Menüpontok

Szabó László: A kialakult járványhelyzetben ez volt az egyetlen megoldás

A történelemben korábban sose fordult elő még hasonló, de immáron már hivatalos: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság támogatásával, valamint a japán kormánnyal megállapodásra jutottak a 2020-as tokiói nyári játékok elhalasztásáról. Erről a kivételes helyzetről, a szervezői feladatokról Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét kérdeztük.

MPB Média: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020. március 24-én jelentette be, hogy 2021-re halasztják a tokiói Paralimpiai Játékokat. Mit gondolsz a döntésről?

Szabó László: A kialakult járványhelyzetben ez volt az egyetlen megoldás. Az egész világnak nem könnyű a mostani helyzet, és a halasztásról szóló döntés a nagy bizonytalanság okozta terhet levette a sportolók, edzők, sportszakemberek válláról. Teljes mértéig támogatjuk a Nemzetközi Olimpiai, valamit Paralimpiai Bizottságot az új helyzetben. Együttműködünk az Európai Paralimpiai Bizottsággal és kollégáim a segítségünkről biztosították a japán Szervező Bizottságot is. Összefogással sikerülhet egy teljes és sikeres olimpiát és paralimpiát szervezni.

MPB Média: A Magyar Paralimpiai Csapatnak jelenleg 11 visszaigazolt kvótája van, de a ranglistákat böngészve már 24 kvótáról beszélhetünk. Hogyan alakulhat a kvótahelyzet az elhalasztás következtében?

Szabó László: Visszaigazolt kvótánk van már atlétikában, kerékpárban és úszásban, és van (egyelőre nem visszaigazolt, de biztos) kvótánk asztaliteniszben, kajak-kenuban és sportlövészetben is. A ranglistás helyekről jelenleg kvótásnak mondható öt vívó és további asztalitenisz helyekkel is számolhatunk. Bízom abban, hogy el tudjuk érni a korábban tervezett 45-50 kvótát, mert vannak feljövőben lévő versenyzőink is. Például még az utolsó versenyek egyikén világkupát nyert Gáspár Tamás paraíjász, akinek a kvótaszerző Európa-bajnokságát viszont már nem tartották meg. Mivel több, mint 80 versenyt töröltek a járvány miatt, nem lehetett volna igazságosan lezárni a kvótaszerzési időszakot.

MPB Média: A felkészülés egy világeseményre igen komoly ütemterv alapján zajlik. Hogyan tudnak a sportolók alkalmazkodni ehhez a helyzethez?

Szabó László: Paralimpikonjaink igen fegyelmezetten készültek eddig is. Az elmúlt hetekben már nem a megszokott és előre eltervezett ütemben és helyeken tudtak edzeni, de kreativitásuk és elkötelezettségük nem ismer határokat. De ez valóban más, mint egy rendes felkészülés. Büszke vagyok a sportolókra, hogy egy pillanatig sem adták fel, a döntést követően pedig átprogramozták magukat az új cél felé. Nagy köszönettel tartozunk az edzőknek és szakágvezetőknek, akik erő felett teljesítenek és most ebben a nehéz helyzetben is megmutatták, hogy mennyire fontos számukra a munkájuk, tanítványaik mindenben számíthatnak rájuk. Magunk mellett tudhatjuk a sportági szakszövetségeket, jó tudni, hogy rájuk is számíthatunk a parasportban. A paralimpia elhalasztása miatt biztos, hogy több feladatunk lesz, együtt könnyen meg tudjuk oldani a nehézségeket.

MPB Média: Az MPB már több előkészítő feladatot végzett a paralimpiával kapcsolatban. Hogyan állnak ezek, mik a legfontosabb feladatok?

Szabó László: Kollégáim minden területen dolgoznak a paralimpiai részvétel előkészítésén. A sporteszközök, sportruházat, formaruházat beszerzése mellett a japán Szervező Bizottsággal is napi kapcsolatban vannak. A szerződött partnereinket tájékoztattuk és a türelmüket kértük. A japán Szervező Bizottság jelentkezett ma is, a fontosabb területekkel kapcsolatban jelezték a határidők eltolását. A következő nagyon fontos lépés az olimpia/paralimpia időpontjának pontos meghatározása, hiszen az fogja meghatározni a további munkánkat, együttműködéseinket. Addig is minden információt megosztunk az érintettekkel.

MPB Média: A sport Magyarországon az elmúlt években stratégai ágazattá vált. Hogyan érinti az ágazatot a mostani helyzet?

Szabó László: Nehéz helyzetben vagyunk, mint ahogy sokan hazánkban, nem tudjuk pontosan milyen károkat okoznak a járvány miatt kényszerűen meghozott döntések. De nekünk igazából nincs okunk panaszra, hiszen sokan elvesztették a munkájukat, kerültek már most is nehéz helyzetbe. Együttérzéssel figyeljük az ő helyzetüket, mint ahogy kiemelt figyelemmel követjük azokat, akik napról-napra segítik az életünket. Köszönjük az orvosok, ápolók áldozatos munkáját, és a buszvezetőknek, taxisoknak, pékeknek, bolti eladóknak és minden közfeladatot ellátó honfitársunknak is köszönettel tartozunk. Kérek mindenkit, vigyázzon magára! Maradjatok otthon, segítsük megakadályozni a járvány terjedését!

További hírek a tokiói paralimpiáról