Menüpontok

Puskás Öcsi csukott szemmel rúgta be a tizenegyest, mi az egész mérkőzés alatt vakon játszunk-sajtótájékoztató

Egri Erbstein Torna néven nemzetközi integrált sporteseményt szervez a Budapesti Atlétikai Klub a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, az MLSZ Budapesti Igazgatóságával és a világ leghíresebb amatőr labdarúgó csapatával, az angol Corinthian Casuals FC-vel közösen 2019 nyarán, Budapesten. A háromnapos integrált torna a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa eseménysorozat egyik rendezvénye, fővédnöke Őexcellenciája Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.

 

A június 14-16. között megrendezésre kerülő Egri Erbstein négycsapatos labdarúgótorna az egykor második számú magyar kupasorozatnak számító Corinthian-díj feltámasztását is szolgálja: a tervek szerint az angol klub elnöke az új trófeát adja át a győztesnek. Az eredeti Corinthian kupát 1906-ben adományozta hazánknak az angol csapat az amatőr futball támogatására, amit jelenleg a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban őrzik.

 

A Budapesti Atlétikai Klub (BAK) meghatározó szerepet játszott a budapesti és a magyarországi sport- és labdarúgó életben a múlt század során. A labdarúgóegyüttes kupaezüstérmes és bajnoki harmadik helyezést szerzett, valamint más sportágakban, mint például a birkózásban is remek eredményeket ért el, elég csak Radvány Ödön nevét megemlíteni, aki a sportág világ- és Európa-bajnoka lett. A BAK 1947-ben megszűnt, de több mint 70 évvel később újjáalakult az egyesület, elsődlegesen a hagyományápolást és a fogyatékkal élők sportolásának elősegítését fogalmazva meg a céljai között.

 

A tervek között egy évről-évre megrendezendő, nemzetközi, amatőr csapatok részére kiírt kupasorozat szerepel, melynek első állomása lesz a nyári rendezvény. A részt vevő csapatok kapcsán az idei torna esetében is a tradíciókra helyeződött a hangsúly, így a meghívottak között szerepel az első fővárosi amatőr bajnokcsapat, a Testvériség SE, valamint a BEAC is, mely klub a BAK-kal és 11 másik egyesülettel közösen alapította meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget.

 

Az integrált torna abból a szempontból is különleges, hogy a június 14-én kerül megrendezésre az első Magyarországi Vakfoci Döntő, a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatása mellett. A döntő során a LÁSS Egyesület és a Budapesti Atlétikai Klub játékosai csapnak össze az Értéksziget Vándorserlegért.

 

A sajtótájékoztató során a BAK elnöke – ünnepélyes keretek között – támogatási megállapodást írt alá a FKI Nonprofit Kft. és az Alko-Soft vezetőivel. A szponzorációs megállapodás egyrészt azért példaértékű, mert a tulajdonosok maguk is fogyatékos emberek és termékeik, szolgáltatásaik értékesítésével a fogyatékkal élőket segítik a mindennapok során. Másrészt a támogatás a magyarországi vakfoci népszerűsítését szolgálja, melynek célja, hogy minél több vak és gyengénlátó gyermek, fiatal ismerkedjen meg ezzel a nagyszerű játékkal országszerte. A népszerűsítés a Magyar Paralimpiai Bizottság szakmai támogatása mellett történik, a sajtótájékoztatón az európai szövetségtől kapott speciális labdákat is átadták a vakfoci hazai, ifjúsági játékosai számára.

 

Az Egri Erbstein Torna a fentieken túl is unikális kezdeményezésnek számít. A szervezők az eseménnyel szeretnének megemlékezni a torna névadójára, aki a BAK játékosaként évekig küzdött a kék-fekete színek sikeréért és később edzőként a legnagyobbak közé emelkedett Olaszországban. Egri Erbstein Ernő a Lucchese, a Cagliari és  a Bari csapatainál elért sikerek után a Torino FC menedzsere volt, s ezen időszak alatt az ún. Grande Torino a világ legjobb klubcsapatának számított. A Superga tragédia –  a repülőgépszerencsétlenségben a teljes csapat és a vezetők is életüket vesztették – 70. évfordulójára is szeretnének a szervezők megemlékezni az Egri Erbstein Torna révén. A rendezvényre az Egri Erbstein család is jelezte részvételét, Suzanna és Márta, a legendás edző lányai és unokája Olaszországból látogatnak haza az eseményre.  Az április 30-i sajtótájékoztatón Marco Rossi, a férfi labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, a futball mindenki számára érték, és a látássérült labdarúgóknál még jobban érzékelhető az akarat. Troznai-Nagy Hunor Attila, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének elnöke felidézte, amikor először próbálkoztak látássérült futballal, egy szatyorba csomagolt labdával játszottak, és nagy öröm, hogy egyre jobb körülmények között sportolhatnak. Molnár Bertalan, a Budapesti Atlétikai Klub (BAK) elnöke büszke rá, hogy a BAK nevet tovább tudják vinni számukra a sport nem az akadályokról szól, hanem arról a közös érzésről,miszerint sportolni jó. Ligárt Balázs, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója elmondta, szeretnék, ha minél több akadálymentes foci pálya lenne országszerte, hiszen a futball olyan, világszinten népszerű sportág, ami éppen ezért a legjobb érzékenyítő csatorna.

 

 

A torna médiapartnere a Nemzeti Sport.