Menüpontok

Becsey Jánost az Olimpiai Bajnokok Testületének tagjává választották

A Paraúszó Országos Bajnokság első versenynapján Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke köszöntötte a sportolókat, edzőket, sport szakembereket és indította el a versenyt. A megnyitón elnök úr átadta Becsey Jánosnak azt a hivatalos oklevelet, amellyel rögzítették, hogy a kétszeres paralimpiai bajnok úszót, a paraúszó válogatott vezetőedzőjét, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagját és a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnökét az Olimpiai Bajnokok Testületének tagjává választották. Ezt a megtisztelő címet csak egy bajnok adhatja át egy bajnoknak, gratulálunk János, és ezúton is köszönjük a paraúszásért végzett munkádat!

Becsey János 1968-ban született Budapesten. Oxigénhiánnyal született, de édesapja rehabilitációs céllal már kisgyermekként levitte az uszodába, ahol megtanult úszni. Sportolói pályafutását úszóként kezdte, majd vízilabdázóként folytatta épek között az Újpesti Dózsában. Edzője - Tóth Zoltán - javaslatára 16 évesen csatlakozott a paraúszókhoz, ahol megtalálta az igazi helyét és a kemény edzéseknek köszönhetően érkeztek a sikerek is. 

Hat paralimpián vett részt Szöultól Pekingig, ez idő alatt 50 m és 100 m gyorsúszásban két aranyérmet, 200 m vegyes úszásban egy ezüst- és egy bronzérmet, 100 m mellúszásban egy bronzérmet szerzett.

2013-ban a Maccabi Játékokon Izraelben 100 m mellúszásban ezüst- és 100 m gyorsúszásban bronzérmet szerzett.

A Testnevelési Egyetemen elvégezte az úszóedzői képzést, hogy szakmailag is tovább tudja adni a megszerzett tudását. Aktív versenyzői pályafutását befejezve a paraúszó csapat technikai vezetője, majd vezetőedzője lett. Becsey János az elsők között volt, aki a hazai paraúszás alapjait letette és Dr. Sós Csaba szövetségi kapitánnyal több évtizede fáradhatatlanul fejlesztik a sportágat és dolgoznak a sportolókért. Jelenleg a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének tagja, a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke és a magyar paraúszó csapat szövetségi vezetőedzője.

Kemény Ferenc Díj (1992), Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt (2000), Pro Civibus Díj (2015) Csík Ferenc Életműdíj (2016) a Magyar Paralimpiai Bizottság Halassy Olivér-díj (2018)

Becsey János eredményei és életrajza: http://www.hparalimpia.hu/sportolo/becsey-janos