Menüpontok

Két arany-, két ezüst- és öt bronzérmet nyertek a magyarok a dublini paraúszó Európa-bajnokságról

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke fontosnak tartja, hogy ne csak érmekben mérjük a sikert. „Félidőben járunk a riói és tokiói paralimpia között. Az úszás hagyományosan a legtöbb kvótát és érmet „szállította” a magyar parasport történetében. Bizakodó vagyok a csapat félidei eredményeit látva, és örömmel látom a szakmai munka eredményeit. Jól sikerült az újoncok felkészítése, örülök, hogy ott voltak az Eb-n, hiszen a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalatok nélkül nem lehet nagy bajnokokat nevelni. A parasportágak versenyeit egyre professzionálisabban szervezik, és évről évre nő a rivális országok és versenyzők száma is. Büszke vagyok a helytállásunkra, ismét tudattuk a mezőnnyel, hogy a magyarokkal számolni kell. A csapat minden tagja a legjobbját hozta, ezért ugyanolyan büszkék vagyunk egy aranyérmesre, mint egy 12. helyen végzett sportolóra. A Magyar Paralimpiai Bizottság eltökélt a magas szintű körülmények megteremtésében, minden sportágban”.

Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány egész héten figyelemmel kísérte a csapat teljesítményét, különös tekintettel a bemutatkozó versenyzőkre. „A csapat kilenc érmet nyert. Kevesebbre számítottam, mivel egy jelentős korosztályváltásban van a magyar paraúszó csapat. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság pedig nemcsak a klasszifikációs besorolásokat, hanem az úszás szabályait is megszigorította. Pap Bianka megvédte Európa-bajnoki címét, és nagyon értékes második és harmadik helyezést szerzett, Európában nincs nála jobb hátúszó jelenleg a női parasportban.  Illés Fanni egy nagyon nehéz időszak után, óriási akaraterőről téve tanúbizonyságot nyerte meg Európa-bajnoki aranyat, óriási motivációt adhat ez neki a tokiói felkészüléshez. Konkoly Zsófia ismét megmutatta, hogy a legjobbak között van. A még mindig csak 16 éves versenyző előtt fényes jövő áll, de az ő mezőnye is erős, keményen kell dolgoznia a sikerért, ezt ezen az EB-n világosan láthattuk. Tóth Tamás sérülésekkel, betegségekkel tűzdelt hónapok után van, a bronzérmei azt mutatják, hogy nagy erő és elszánás van benne, sikeresen debütált az új számokban is. Iván Bence a legnagyobb és legpozitívabb meglepetése volt ennek a versenynek, ezüst- és bronzérme egy nagy és komoly sportpályafutás ígéretét rejti magában. Vereczkei Zsolt kategóriáját megerősítették, mégis döntős időt tudott úszni, hiszek benne, hogy van ebben egy nyolcadik paralimpia még. Adámi Zsanett kategóriája a legösszetettebb, a fiatal lány azonban stabilan hozza a tőle elvártat, szorgalma példaértékű. Büszkék vagyunk az érmet most nem nyert versenyzőinkre is, mindannyian a legjobbat hozták ki magukból, a legfiatalabbakat pedig jó ötlet volt bedobni a mélyvízbe, engem is meglepett az ügyességük, van jövőjük ebben a sportágban.”

Becsey János vezetőedző elmondta, az a sportág célja, hogy folyamatos legyen a fiatalok felfedezése, nevelése, majd beépítése a válogatottba. „A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség közös támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani az erősödő világmezőnnyel. A közös munka eredménye, hogy a sportolók a felkészülésükre tudnak koncentrálni, meleg égövi edzőtáborokban is. A jövő évben a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 7 világkupát tervez, amelyből legalább 5-6 versenyen részt fogunk venni, így biztosítjuk azt, hogy a sportolók a legjobb versenyeken készüljenek fel a már paralimpiai kvótákat jelentő jövő évi malaysiai világbajnokságra.”

Tracy Glassford, az IPC paraúszásért felelős menedzsere a csapatvezetőknek tartott szemináriumon elmondta, elégedettek az ír szervezőkkel, akik különös tekintettel az önkéntesek és a helyi szurkolók bevonásában jeleskedtek, remek hangulatot teremtve az uszodában. „Látható, hogy az országok komoly szakmai munkával készítik fel a sportolókat, olyan úszástechnikákkal dolgoznak, aminek eredményeképpen folyamatosan döntik meg az előző rekordokat. Az IPC célja, hogy minél több ilyen kiváló szervezésű versenyen tudják összemérni a tudásukat nemcsak az úszók, de az edzők és a szakmai stáb is, az ő visszajelzéseik mutatják nekünk is az utat.”

A magyar csapat eredményei:

Pap Bianka: 100 hát 1. hely, 400 gyors 2. hely, 200 vegyes 3. hely 100 gyors 6. hely;

Illés Fanni: 100 mell 1. hely, 200 vegyes 12. hely, 100 gyors 12. hely;

Iván Bence: 200 vegyes 2. hely, 50 pillangó 3. hely, 100 mell 5. hely;

Tóth Tamás: 100 hát 3. hely, 200 vegyes 3. hely, 100 mell 4. hely, 50 gyors 5. hely;

Konkoly Zsófia: 400 gyors 3. hely, 200 vegyes 4. hely, 100 gyors 5. hely, 100 pillangó 5. hely, 100 hát 5. hely;

Tar Réka: 100 mell 5. hely, 200 vegyesen kizárták;

Széni András: 50 pillangó 5. hely, 50 gyors 7. hely;

Vereczkei Zsolt: 50 hát 6. hely;

Száraz Evelin: 200 vegyes 7. hely, 400 gyors 9. hely, 100 mellen kizárták;

Tóth Éva: 200 vegyes 7. hely, 400 gyors 12. hely, 100 gyors 14. hely;

Adámi Zsanett: 50 mell 9. hely, 50 hát 10. hely, 100 hát (nem hivatalos versenyszám) 1. hely;

Fotókat és további képanyagot az alábbi linken talál: https://www.dropbox.com/sh/1v5jyrtp9bjs7w1/AAC44MQVaowxKjnZc9kEsWEma?dl=0

Magyar Paralimpiai Bizottság 2018. augusztus 21.

 

Következő események