Menüpontok

Elmarad a szeptember végén tervezett erőemelő és úszó világbajnokság Mexikóban.

Mexikóváros, 2017. szeptember 20., szerda (MTI/Reuters) - A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdai bejelentése szerint a keddi földrengés miatt elhalasztják a parasportolók úszó- és erőemelő-világbajnokságát, amelyre Mexikóban került volna sor szeptember végén és október elején.
A 7,1-es erősségű földmozgás helyi idő szerint kora délután történt, a katasztrófának a legfrissebb hivatalos összesítések szerint legalább 248 halottja van.
Az IPC közlése szerint ez az első alkalom, hogy el kell halasztani egy, az égisze alá tartozó világeseményt. Mindkét bajnokság szeptember 30-án rajtolt volna összesen mintegy 1400 sportolóval, kísérővel, bíróval, sportvezetővel.
"Tegnap este 11 óra körül érkezett hozzánk az IPC levele, amelyben a földrengés tényéről tájékoztattak minket, s további információkat ígértek" - fogalmazott Szélesi Ágnes, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) sportigazgatója az MTI-nek. Hozzátette, már ekkor tájékozódtak a kialakult helyzetről, s egyeztettek a szövetségi kapitányokkal. Mint mondta, szerda délelőtt kapták azt az információt, hogy a szállodákban, sőt, a versenyhelyszíneken is károkat okozott a földrengés. "Az IPC úgy fogalmazott, a versenyt bizonytalan ideig elhalasztják. A magyar delegáció első része két nap múlva, pénteken utazott volna ki. Nagyon sajnáljuk, hiszen a sportolók hosszú, időzített felkészülésen és edzőtáborokon vannak túl."
Kiemelte, az MPB együttérez a károsultakkal, az ottlakókkal és a szervezőkkel, akik "1400 ember nevében hoztak megfontolt és felelős döntést". Kitért rá, a kezdeti csalódottságot követően megfogadták és helyeselték a döntést, a versenyzők további programjáról egy jövő szerdai értekezleten határoz az MPB.