Menüpontok

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének állásfoglalása az olimpia/paralimpia rendezés elleni aláírásgyűjtésről

Az elmúlt hónapokban számtalan alkalommal és okból találkoztam a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság vezetőivel, munkatársaival, pályázati versenytársaink képviselőivel és más nemzetek parasport mozgalmainak vezetőivel. A budapesti pályázat tényét, tartalmát és versenyképességét mindannyian, egytől-egyig nagyra értékelték: felelősen állíthatom tehát, hogy komoly esélyünk volt és van.

A magyar parasportolók sikerei, melyek az 1960-as, első paralimpián való részvételükkel, majd Fejes András 1972-ben megszerzett első magyar paralimpiai érmével és Tauber Zoltán 1976-ban megnyert első paralimpiai aranyérmével kezdődtek meg, és amelyek elvezettek a Magyar Paralimpiai Csapat riói paralimpián megszerzett 18 érméig, rengetegeget tettek a fogyatékos emberek megbecsüléséért, elismeréséért és lehetőségeik növeléséért.

A jelen és jövő magyar paralimpikonjai megérdemlik, hogy hazai pályán, magyar közönség előtt, a lehető legnagyobb tisztelettel övezve küzdhessenek a paralimpiai bajnoki címért!

800 ezer fogyatékos ember él Magyarországon. Hisszük, hogy a többség, mind a kilencmillió-kétszázezer ép magyar számára fontos, hogy kisebbségben élő honfitársaik számára biztosított legyen az akadálymentes, kényelmes közlekedés, a hozzáférhető közösségi terek, az akadálymentesített üzletek.

A budapesti paralimpia megrendezésének lehetősége túlmutat a sportversenyen. A paralimpia lenne a magyar társadalom valódi szellemi akadálymentesítése. Egy olyan esemény, ami után mi, magyarok, magunkra sem ismernénk, annyira megváltozna a gondolkodásunk és érzéseink fogyatékkal élő honfitársaink iránt.

Tiszteletben tartom a pályázatot ellenzők véleményét, de nem értek velük egyet! A Magyar Paralimpiai Bizottság elkötelezett a hazai fogyatékos sport és a sportolók képviselete, valamit minden magyar érzékenyítése iránt: paralimpiát (és olimpiát) szeretnénk Budapesten!

(Az aláírásgyűjtés után kialakult helyzetről megfogalmazott véleményem részletesebben, kifejtő jelleggel az MPB facebook oldalán olvasható!)

 

Budapest, 2017. február 18.                      

                                                                           Szabó László

                                                          a Magyar Paralimpiai  Bizottság elnöke