Menüpontok

Csonka András ezüstérmet nyert asztaliteniszben! Hatodik nap összefoglaló és képek

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 14., szerda (MTI) - Sors Tamás a negyedik, Tóth Tamás pedig a hatodik helyen végzett az S9-es sérültségi kategória 50 méteres gyorsúszó számában a riói paralimpia keddi versenynapján.

    A délelőtti előfutamból Tóth az ötödik, Sors a hatodik legjobb idővel került be az esti döntőbe, ahol ennek megfelelően előbbi a 2-es, utóbbi a 7-es pályán úszott.
    A finálé óriási csatát hozott, a végén századok döntöttek, s végül a brit Matthew Wylie csapott először a célba.
    Némi meglepetés, hogy Sors megelőzte a hétfőn 100 méter gyorson harmadik Tóthot, aki négy éve, Londonban ezüstérmet szerzett ebben a számban. Sors kilenc, míg Tóth 23 századmásodperccel maradt el a győztestől.
    Kedden este ez volt az egyetlen magyar érdekeltségű döntő az uszodában.
    Eredmény:
    úszás:
    férfi 50 m gyors (S9), paralimpiai bajnok:
    -------------------------------------------
 Matthew Wylie (Nagy-Britannia) 25.95 mp
2. Timothy Disken (Ausztrália) 25.99
3. Jamada Takuro (Japán) 26.00
4. SORS TAMÁS 26.04
...6. TÓTH TAMÁS 26.18

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) - Csontos Piroska a hatodik, Keresztesi Erika a hetedik, Biacsi Ilona pedig a nyolcadik helyen ért célba a T20-as kategória női 400 méteres síkfutó számának keddi döntőjében a riói paralimpián.

    A három, tanulásban akadályozott magyar közül a kiválóan hajrázó Csontos, illetve Keresztesi is megjavította egyéni legjobbját, előbbi 59.41 másodperc, utóbbi pedig 1:00.47 perc alatt teljesítette a távot. Biacsi Ilona, aki négy éve, Londonban 1500 méteren bronzérmet szerzett, ezúttal 1:01.13 percet futott.
    Az egykörös versenyt az amerikai Breanna Clark nyerte 57.79-cel.
    Eredmény:
    női 400 méter (T20), paralimpiai bajnok:
    ----------------------------------------
   Breanna Clark (Egyesült Államok) 57.79 mp
2. Natalja Jezlovecka (Ukrajna) 58.48
3. Barbara Niewiedzial (Lengyelország) 58.51
...6. CSONTOS PIROSKA 59.41
7. KERESZTESI ERIKA 1:00.47
8. BIACSI ILONA 1:01.13

 Rio de Janeiro, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) - Krajnyák Zsuzsanna elvesztette a bronzmérkőzést, így a negyedik helyen zárt az A sérültségi kategória párbajtőr egyéni küzdelmében a riói paralimpia keddi versenynapján, a kerekesszékes vívók viadalán.

    A 37 éves, ötödik paralimpiáján szereplő, többszörös paralimpiai érmes Krajnyák a csoportjából három győzelemmel és két vereséggel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol 15-12-re verte a fehérorosz Aljona Halkinát. Az elődöntőben a kínaiak legjobbja, Csou Hszü-feng következett, de ő - akárcsak a csoportban - magabiztosan legyőzte Krajnyákot, nyolc tussal 15-7-re bizonyult jobbnak nála.
    A bronzmeccsen a korábban Veres Amarillát búcsúztató ukrán Jevgenyija Breusz várt az UTE vívójára, aki négy éve, Londonban ezüstérmet szerzett ebben a számban.
     Az első tust Breusz adta a Karióka 3-as csarnokban, majd egy együttes találat és egy egylámpás magyar tus következett. A folytatásban az ukrán sorra adta az egylámpás találatokat, és 8-4-re elhúzott. Krajnyák szépített - jött is a rá jellemző harci üvöltés -, majd felzárkózott 10-8-ra. Ekkor következett a pihenő, ami Breusznak tett jót, ismét elhúzott, mégpedig 12-8-ra, ezután pedig a magyar versenyző már csak két tust tudott adni. A vége 15-10 és magyar negyedik hely lett.
    "Nem jött össze az arany, de még az érem sem, sajnos. Kicsit értetlenül állok a történtek előtt, mert minden rendben volt, az iskolázás, a bemelegítés, amióta itt vagyunk, nagyon jól ment az edzés, azt gondoltam, hogy ma ki tudom adni a vívótudásomat, de nem sikerült. Valami nüansz mindig hiányzott. Fizikálisan nagyon rendben vagyok, nem fáradtam el, de úgy éreztem, hogy jobb volt most az ukrán lány. Az elődöntőben a kínai gyakorlatilag bedarált, mire csináltam volna klasszikus akciókat, addigra megszúrt, olyan gyorsan lepörgette, hogy én is csak néztem, hogy vége van" - nyilatkozott csalódottan a magyar vívó.
    A bronzmérkőzés után történt egy kis közjáték, az ukrán ugyanis örömében eldobta a sisakját, amiért a szabályok szerint kizárás jár, és a magyar versenyző az edzőjével kis ideig tanakodott, hogy óvjanak-e, de végül nem tették.
    "Azt gondolom, hogy megérdemelte a győzelmet" - mondta Krajnyák Zsuzsanna, aki szerdán tőrben versenyez majd Rióban.
    Krajnyák Zsuzsanna rendellenességgel született, a bal lába nem fejlődött ki teljesen, ezért szerepel az A sérültségi kategóriában. Magyarország egyik legeredményesebb parasportolója a kerekesszékes vívást 1998-ban kezdte el, és azóta több világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyert, a paralimpiákon pedig nyolcszor volt dobogós egyéniben és csapatban.

 Rio de Janeiro, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) - Krajnyák Zsuzsanna a bronzéremért vívhat, Veres Amarilla viszont kikapott a negyeddöntőben az A sérültségi kategória párbajtőr egyéni küzdelmében a rióiparalimpia keddi versenynapján, a kerekesszékes vívók viadalán.

    A 37 éves, ötödik paralimpiáján szereplő, többszörös paralimpiai érmes Krajnyák a legjobb nyolc között a fehérorosz Aljona Halkinát verte szoros meccsen, 15-12-re. Az elődöntőben aztán a kínaiak legjobbja, Csou Hszü-feng várt rá, aki mind az öt csoportmérkőzését megnyerte, többek között őt is 5-1-re legyőzte.
    Az elődöntőben sem változott a felállás, az UTE sportolója, aki négy éve, Londonban ezüstérmet szerzett ebben a számban, végig hátrányban volt, az ázsiai vívó gyorsan 10-4 elhúzott, majd pillanatok alatt 14-6 lett, s bár Krajnyáknak ezután még sikerült egy tust adnia, a kínai összességében simán nyert (15-7). A bronzmérkőzés közép-európai idő szerint 20.30-kor kezdődik, az ellenfél az ukrán Jevgenyija Breusz lesz.
    A paralimpiai újonc Veres azok után, hogy veretlenül lépett tovább a csoportból, a negyeddöntőben nagy csatában, 15-13-ra kikapott Breusztól, és végül az ötödik helyen zárta a versenyt.

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) - Az asztaliteniszező Major Endre negyedik lett az S1-es kategória versenyében a riói paralimpián.

    Az autóbaleset miatt kerekesszékbe kényszerült szegedi játékos - a csapat meglepetésembere - a dél-koreai Nam Ki Vonnal került szembe a bronzmérkőzésen, és szoros csatát vívott vele.
    Az első szett az ellenfélé lett, de Majornak a másodikban sikerült egyenlítenie. A folytatásban az ázsiai játékos remek szerváival nem igazán tudott mit kezdeni a magyar, így újra Namnál volt az előny. A negyedik szettben a továbbra is nagyszerűen adogató dél-koreai meccslabdákhoz jutott, Major hármat is hárított, de egyenlítenie ezúttal már nem sikerült, így lemaradt a bronzéremről. 
    Major Endre ezzel együtt nem lehet elégedetlen, mert nem tartozott az esélyesek közé, s már az bravúr volt tőle, hogy bejutott a legjobb négy közé.
    A kategória aranyérmét az a brit Rob Davies nyerte, aki az elődöntőben a magyar játékost győzte le.
    Eredmény:
    férfi S1, bronzmérkőzés:
Nam Ki Von (dél-koreai)-Major Endre 3-1 (9, -4, 6, 11)

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) - Krajnyák Zsuzsanna és Veres Amarilla bejutott a negyeddöntőbe a párbajtőrözők egyéni küzdelmében a riói paralimpia keddi versenynapján, Tóth Tamás és Sors Tamás pedig döntős 50 méteres gyorsúszásban.

    A Karióka 3-as arénában a paralimpiai újonc Veres parádésan kezdett, mind az öt csoportmeccsét megnyerte, így magabiztosan jutott a nyolc közé, ahol majd az ukrán Jevgenyija Breusz lesz az ellenfele. A többszörös paralimpiai érmes Krajnyák - ugyancsak az A sérültségi kategóriában - három győzelmet aratott a hatosában, kétszer pedig kikapott, de így is negyeddöntős. Ott a fehérorosz Aljona Halkinával vív majd. A két magyar külön ágon van, azaz csak a döntőben találkozhat egymással.
    Dani Gyöngyinek (B) nem sikerült jól a verseny, mind az öt mérkőzésén kikapott, így ő kiesett, és 12. lett. Hasonlóan járt az utolsó pillanatban indulási joghoz jutott Mató Gyula (A), aki négy vereség mellett csupán egy győzelmet aratott, ami kevés volt a legjobb nyolc közé kerüléshez. Végül a kilencedik helyre rangsorolták.
    Az uszodában a 200 vegyesen ezüstérmes Sors Tamás és a 100 gyorson bronzérmes Tóth Tamás (S9) kedden 50 méter gyorson szerepel - utóbbi úszó négy éve, Londonban második volt ebben a számban -, s mindketten sikerrel vették a délelőtti előfutamot. Tóth 26.22 másodperccel ötödik, Sors 26.32-vel hatodik lett összesítésben, így mindketten készülhetnek az esti döntőre.
    Az ugyancsak S9-es Konkoly Zsófia ugyanebben a számban próbálkozott, ő 31.67-tel 16. lett.
    Éppen csak lemaradt a fináléról Illés Fanni (S6) 400 méter gyorson és Ráczkó Gitta (S7) 200 méter vegyesen, mindketten a kilencedik időt érték el délelőtt. Illés 6:01.11 percet, Ráczkó, a magyar csapat zászlóvivője pedig 3:43.63 percet úszott.

 Rio de Janeiro, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) - Az asztaliteniszező Csonka András ezüstérmet nyert az S8-as kategória versenyében a riói paralimpia keddi versenynapján.

     A 27 éves sportoló, aki oxigénhiánnyal született, emiatt a jobb karját csak nagyon korlátozottan tudja használni, a kínai címvédővel, Csao Suajjal játszott a döntőben. Sérülése miatt Csonka nem kézből, hanem ütőről szervál, és ugyanígy tett ellenfele is, akinek hiányzik a bal karja.
    Az első szett hamar elment, majd a másodikban, a kínai 6-4-es vezetésénél időt kért Aranyosi Péter edző. Nem használtak azonban a jó tanácsok, a folytatásban is az ázsiai játékos irányított, így tíz perc elteltével már 2-0-ra vezetett.
    A harmadik játszma sem hozott fordulatot, Csao néhány perc elteltével öt meccslabdához jutott, és bár Csonka ezek közül négyet hárított, az ötödiket már nem, így 3-0 lett a találkozó végeredménye.  
    "Egyáltalán nem vagyok csalódott, örülök az ezüstéremnek. Alig hibáztam, szervát sem rontottam, ami nagy szó. Úgy éreztem, jól ment a játék, reggel, amikor felkeltem, akkor is úgy éreztem, meglehet a győzelem, de ma jobb volt a kínai" - nyilatkozott a negyedik paralimpiáján szereplő magyar játékos. 
    Csonka hozzátette: tavaly egy németországi versenyen legyőzte mostani ellenfelét.
    "Ő speciális kínai softtal játszik, kicsit másképpen jön az ütőjéről a labda, ezt próbáltuk lemodellezni a bemelegítésnél, de még ahhoz képest is kicsit másként jött a labda" - fogalmazott a magyar játékos.
    Aranyosi Péter - az ép férfi válogatott szövetségi kapitánya - azt mondta Csonka Andrásról, azért is nagy dolog, amit elért, mert ő szinte a legsérültebb a kategóriájában, és háromszor annyit kell dolgoznia a sikerekért, mint a többieknek.
    Csonka András szerdától csapatban is szerepel Zborai Gyulával, ott az a céljuk, hogy bekerüljenek a legjobb négy közé.      
    A kecskeméti asztaliteniszező a riói magyar küldöttség nyolcadik érmét szerezte, négy bronz mellett ez a negyedik ezüst.
    Eredmény:
    férfi S8, döntő:
Csao Suaj (kínai)-Csonka András 3-0 (5, 6, 9)